​Rouwzorg Calders en Uitvaartzorg Bael is vanaf nu één begrip.
 
Het product werd toegevoegd aan je mandje.
Verder met winkelen
Ga naar de kassa

Wat moet ik eerst doen als er iemand thuis overlijdt?

Eerst belt u de huisarts om de dood officieel vast te laten stellen. De huisarts (of dokter van wacht) draagt zorg voor de officiële 'verklaringen van overlijden'.

Daarna brengt u uw naaste familieleden op de hoogte. Tenslotte belt u naar ons. Wij geven u dan al meteen enkele aanwijzingen waar u op voorhand rekening mee kunt houden en die tijdens de uitvaartbesprekingen aan de orde zullen komen.

Wat zijn belangrijke documenten en zaken die nodig zijn bij het bespreken van de uitvaart?

  • kleding t.b.v. de overledene
  • overlijdensverklaring van de arts
  • trouwboekje
  • identiteitskaart
  • eventuele uitvaartpolissen
  • eventuele zelfgeschreven teksten voor rouwkaart
  • adressenbestanden
  • eventuele wilsbeschikking of testament

Wat kost een uitvaart ongeveer?

De kostprijs van een uitvaart is sterk afhankelijk van wat de betrokkene of nabestaande wil.  Het hangt onder andere af van de soort kist dat er gekozen wordt, het aantal en het model van de rouwbrief, het soort nagedachtenisprentje, de soort en het aantal bloemen en kransen, ... 

Het hangt dus eigenlijk af van de keuze van de nabestaanden.  De gemiddelde uitvaarkosten beginnen om en bij de 2 800 Euro.

Wat is duurder, een begrafenis of een crematie?

Dat is moeilijk aan te geven. Enerzijds zijn er sterk variërende tarieven inzake de grafhuur en grafrechten. Deze verschillen sterk per gemeente en per kerkhof. Daarnaast wordt de grafhuur in de regel per overledene berekend. Dat betekent dat in geval van bijzetting in een bestaand graf, er ook weer grafhuur betaald moet worden voor de reeds eerder begraven persoon in dat graf. In geval van een nieuw graf moet men ook rekening houden met de kosten van een eventueel nieuw grafmonument. Anderzijds zijn er ook verschillende tarieven die gehanteerd worden bij de regionale crematoria. Ook zijn de kosten van uitvaartondernemingen vaak hoger omdat, in tegenstelling tot de begraafplaatsen, de dichtstbijzijnde crematoria in Lochristie en Vilvoorde gevestigd zijn.

Mag ik persoonlijke bezittingen meenemen in mijn kist?

Uw wensen staan voorop, dus doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat deze vervuld worden. Sieraden of foto's bijvoorbeeld zijn geen enkel probleem. Net zoals een tekening van de kinderen of kleinkinderen die zij graag in de kist willen leggen. Wat dat betreft zijn er vele mogelijkheden.

Kan ik zo maar bij Calders binnenlopen om informatie te vragen?

Het is goed dat tegenwoordig steeds meer mensen tijdens hun leven al nadenken over hoe zij hun uitvaart geregeld willen zien. Voor eventuele informatie kunt u terecht in onze zaak aan de Kleine Steenstraat 27 in Erpe-Mere.
Voor het opstellen van een wilsbeschikking, het vooruitbespreken van een uitvaart, of het afsluiten van een verzekering vragen wij u vriendelijk telefonisch een afspraak te maken. Wij staan u dan graag deskundig te woord over de invulling van het laatste afscheid.

Heeft u tips hoe om te gaan met kinderen die betrokken zijn bij het overlijden?

Een korte en bondige handleiding vindt u in 'De meest gestelde vragen over kinderen en de dood'. Op www.in-de-wolken.nl kunt u ook een  lijst met tips vinden. Maar er zijn eigenlijk vier grondregels:

  1. Geef kinderen de informatie waar ze recht op hebben. Houd ze niet voor de gek en vertel zo concreet mogelijk wat er is gebeurd.

  2. Betrek ze bij zoveel mogelijk gebeurtenissen. Laat ze dingen doen die ze aankunnen, zoals bloemen kiezen, tekeningen maken...

  3. Stimuleer maar dwing nooit. Probeer ze te betrekken maar dwing ze nooit om dingen te doen die ze absoluut niet willen.

  4. Steun kinderen bij hun manier van omgaan met het verlies. Die manier is soms heel anders dan bij volwassenen.